Thomas Rosenberg

Partner

Cand.psych.

+45 29 42 13 30 tr@hr7.dk

- Som leder bliver du nødt til at tage den forbandede uvished på dig.

”Man plans, and God laughs”

Thomas er psykolog, partner og forfatter til bogen ”UVIS – ledelse mellem kaos og kontrol”, samt grundlægger af Into the Grey – et initiativ, dedikeret til at klæde ledere og organisationer på til at skabe resultater, når virkeligheden er uvis. Thomas arbejder ud fra perspektivet om, at en overdreven søgning mod tryghed, kontrol og forudsigelighed gør os sårbare og ufleksible i mødet med en foranderlig og uvis verden. Han er optaget af, hvordan man som individ, gruppe og organisation kan leve på den anden side af orden, stabilitet og forudsigelighed – uden at lade sig lamme.

Ledelse kræver, at man kan skifte mellem forskellige mentale gear

– Min mission er at skabe en bevidsthed om, at det er situationen, der dikterer, hvilken ledelse der skal til – ikke personlige præferencer. Den klassiske lineære ledelse trænger til at udfordres og suppleres, for den er ineffektiv i en dynamisk og kompleks virkelighed. Så jeg vil gerne inspirere til, at der er andre måder at lede på og arbejde sammen på, hvor vi i langt højere grad må acceptere, at vi ikke kan kontrollere alt. Men det kræver en psykologisk modningsproces at kunne tolerere – og arbejde effektfuldt – i det uvisse, fortæller Thomas.

Thomas beskæftiger sig især med ledelsesudvikling for individer, grupper og organisationer. Han coacher, superviserer, faciliterer workshops og har hjulpet organisationer som for eksempel Grundfos, DSV, Mærsk, DR samt Københavns Kommune, HK og Det Kongelige Teater.

De seneste år med et stærkt fokus på ledelse i uvished og kompleksitet

2021- Grundlægger, Into the Grey
2021- Forfatter, Dansk Psykologisk Forlag
2017 –  Partner/Cand.psych., HR7 Erhvervspsykologi.
2014 – 2017 Organisationspsykolog/Associeret Partner, Cubion – ledelsesudvikling for individer, grupper og organisationer.
2007 – 2014 Innovation Consultant, TNS Gallup – rådgivning og procesfacilitering ift. strategiske forandringsprojekter med fokus på innovation, performance og strategi (lokalt, globalt)
2006 – 2007 Qualitative Senior Client Executive, ACNielsen – rådgivning og procesfacilitering (lokalt, globalt) inden for brancher som finans, IT og telekommunikation, fødevarer, kultur, healthcare og teknologi.
2004 – 2006 Project Manager, Tranberg Marketing – procesfacilitering, rådgivning og analyse inden for kvalitativ markedsresearch.

 

Gør som David Bowie

I den sammenhæng bruger Thomas gerne David Bowie som eksempel. Vi skruer tiden tilbage til 70’erne. Bowie skal interviewes live på tv, og netop som interviewet er begyndt, snupper Bowie journalistens noter med forberedte spørgsmål og river dem i tusind stykker. Journalisten er chokeret. Og det er et godt billede på, hvordan mange ledere er nødt til at lede i dag, mener Thomas:

– Man er nødt til at kunne slippe kontrollen på intelligente måder for at komme nye steder hen. Skrælle strukturer, planer og procedurer ned til et minimum. Men typisk sker der det, at når vi konfronteres med en høj grad af uvished, så øger vi kontrollen, strammer grebet mere og forsøger at forudsige endnu mere præcist. Min pointe er, at denne klassiske respons er med til at gøre organisationer ufleksible og ineffektive, når de skal navigere i kompleksitetens uvished, siger han.

”UVIS – ledelse mellem kaos og kontrol”

Thomas er medforfatter til bogen ”UVIS”, der udkom på Dansk Psykologisk Forlag i august 2021 – her en intro til bogen, der fik fem stjerne i JP Erhverv:

Hvad gør man, når det uvisse ikke kan sættes på formel og regnes ud? Hvordan tager man uvisheden på sig og slipper trangen til altid at være i kontrol?

Tag med bogens forfattere ind i kompleksitetens skygger, når de assisteret af internationalt anerkendte forskere demonstrerer, hvordan ledere kan lære at navigere i en stadigt mere foranderlig verden. Undervejs udfoldes både teorier om kompleksitet og en række konkrete metoder til at udvikle en fleksibel ledelsespraksis, der i højere grad matcher kompleksiteten.

UVIS er ikke en traditionel ledelsesbog. Den udfordrer læseren med sin form ved at trække på film, litteratur, filosofi, musik samt performance- og billedkunst i en søgen efter supplerende tilgange til at forstå og arbejde med ledelse.

Bogen henvender sig til ledere, der ønsker at bevare handlekraften midt i uvisheden og skabe resultater i en uforudsigelig virkelighed, der aldrig står stille.

Uvishedens potentiale – 8. dec. 2021, Mandag Morgen

Hvorfor dem der er uenige klarer sig bedst – 18. nov. 2021, Lederweb

Leder, tag uvisheden på dig! – 8. sep. 2021, Tech Management

Et lykkeligt menneske er et smidigt og fleksibelt menneske – 28. okt. 2021, Into the Grey

What David Bowie can Teach You about the Art of Conversation – 21. okt., 2016, Manage Magazine

Og sådan fik du dræbt hverdagens innovation. Tillykke med det! – 29. jan., 2017, Børsen Ledelse

Den forbandede uvished – 2. mar., 2017, Børsen Ledelse

Når det uformelle sparker røv – 4. aug., 2017, Børsen Ledelse

Har du styr på kompleksitetens psykologi? – 6. sep., 2015, Lederne

HR7 Erhvervspsykologi går “under jorden” med Metro Service